• Colleges in samenwerking met Saxion Hogeschool Enschede
  14 februari 2019
  19:00 - 21:30

4 colleges van de Ader Academie op Saxion Hogeschool Enschede:

14 februari 2019
‘Nooit meer last van een overheersende emotie!’
Docent: Josien ter Doest

Zonder dat we ons er bewust van zijn zit ons emotionele brein achter het stuur en bepaalt het onze kijk, gevoelens en gedrag in situaties. In een organisatie waar je in relatie met collega’s een visie, missie en doelstelling wilt realiseren, houden mensen hierdoor vaak ongemerkt problemen in stand in plaats van ze op te lossen. Energie gaat verloren in ellenlange vergaderingen, overleg of andere slepende samenwerkende situaties. Kostbare energie die ook gebruikt kan worden om iets te creëren en op te bouwen voor de organisatie.

De methodiek Neurofysiologisch ontwikkelen, is gebaseerd op het vergroten van de sociale- en emotionele intelligentie van mensen en doorbreekt onbewuste patronen.

In deze workshop leer je:
– Hoe Neurofysiologische ontwikkeling werkt
– Hoe je meer grip op deze vijf primaire patronen krijgt
– Hoe je de vijf patronen herkent
– Hoe onbewuste patronen je gevangen zetten
– Hoe je de vijf patronen doorbreekt

Wil je de vijf patronen bewust gebruiken zodat ze voor- in plaats van tegen je werken. Wil je de emotionele intelligentie in je organisatie vergroten? Dan mag je dit college niet missen!

21 maart 2019
‘Visualiseer je droombaan!’
Docent: Koen Lohmann

Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 10 medewerkers twijfelt aan het nut van z’n baan. En iedereen weet dat je veel gelukkiger bent, als je het gevoel hebt dat je ertoe doet. Dat je een bijdrage levert en dat je op de juiste plek zit. Dat wil jij in je toekomst toch ook?

Tijdens het college ‘Visualiseer je droombaan!’ ga je daarom een beeld vormen van jouw ideale baan, waarin deze facetten samenkomen. En op een manier die je misschien niet gewend bent, namelijk: door te tekenen! Tekenen ordert je gedachten, het versimpelt en bovendien ontluikt het je creativiteit. En ja, ook als je “niet kunt tekenen”.

Dit is wat je tijdens het programma gaat leren:

– Je leert anders te kijken naar ‘werk’
– Je leert je droombaan vooral te creëren, in plaats van ‘m te zoeken
– Je leert te visualiseren, en daarmee – naast je hoofd – ook je gevoel aan te spreken

Centrale thema’s
Werk, ontwikkeling, spanning, vrijheid, carrièreplanning, tevredenheid, geluk, beeldvorming

Welke vragen gaan we beantwoorden?

• Wat drijft mij en wat inspireert mij?
• Over welke talenten beschik ik?
• Hoe zou mijn droombaan eruit kunnen zien?

Wat kun je ermee?
Je krijgt inzicht in wat een baan voor jou leuk maakt en vanuit welk perspectief je kijkt als het om je werk gaat. Hierdoor kun je beter keuzes maken en zélf de regie voeren op een baan die je écht graag wilt.

18 april 2019
‘Wat voor een type leider ben ik?’
Docent: Marcel Benneker

Veel mensen denken dat leiderschap alleen gaat over het managen van anderen. Niets is minder waar. Iedereen is stuurman in zijn eigen leven en is daarin afhankelijk van zijn eigen stuurmanskunst. Je geeft dus zelf ook leiding. Als je naar je dagelijks leven kijkt merk je echter dat je vaak geleefd wordt en meer reageert dan dat je leiding geeft. Leiderschap is jezelf kennen en grip hebben op jezelf, je werk, je omgeving en je leven. Je vindt kracht, rust en voldoening in situaties van grote werkdruk en stress. Je gaat meer van je werk en je leven genieten.

Centrale thema’s
Leiderschap, bewustzijn, observatie, motivatie, zelfmanagement, comfortzone, strechzone, omgaan met stress, doelgericht handelen, richting geven

Welke vragen gaan we beantwoorden?

 • Hoe ga ik om met mijn leiderschap?
 • Wanneer wordt ik onbewust gestuurd?
 • Hoe kom ik van reactie naar actie?
 • Hoe maak ik meer gebruik van mijn potentie?
 • Welke rol neem ik onderbewust aan?

Wat kun je ermee?
Je krijgt inzicht in je resultaatgerichtheid en leiderschapsstijl, je overbrugt de kloof tussen potentieel en prestatie.

19 juni 2019
‘Van angsthaas naar angstbaas’
Docent: Ferry de Wit

Angst is er in vele vormen, zoals faalangst, angst om voor groepen te staan en angst voor afwijzing. Angsten kunnen je enorm belemmeren in je privé en professionele leven. Hoe kun je deze belemmering transformeren naar kracht? In dit college gaan we hier dieper op in en krijg je inzicht hoe angst je juist kan helpen bij het unlocken van je maximale potenties en tot volle wasdom te komen als mens.

Ferry de Wit neemt je mee in zijn eigen verhaal. Op jonge leeftijd kreeg hij de diagnose ‘angststoornis’. Dit was voor hem het begin van een zoektocht naar wat het betekent om mentaal gezond te zijn en ontdekte hij dat datgene waar hij het meest bang voor was hem de richting wees naar zijn ultieme potentie.

In deze workshop leer je:

 • Wat angst is en hoe angst zich uit
 • Wat de relatie is tussen angst, denken en actie
 • Hoe jij de emotie angst kan dragen zonder dat het jou overneemt
 • Hoe je jezelf traint om van angst jouw wegwijzer te maken

De workshop combineert Ferry’s ervaringsdeskundigheid, de nieuwste inzichten uit de psychologie en één van de belangrijkste mythologische verhalen om jou te inspireren en te activeren om angst te transformeren van belemmering naar kracht. Aan de hand van zes stappen ga je van angsthaas naar angstbaas.

Alle colleges zijn van 19.00 uur (inloop), start 19.30 uur tot 21.30 uur in een collegezaal van de Hogeschool Saxion in Enschede.